Jak správně připravit frappé

02.08.2018

Frappé patří k Řecku stejně, jako antické památky, nádherné moře a všudypřítomná pohoda. Představovat frappé je na tomto blogu možná nošením dříví do lesa, ale přece jen: frappé je ledová káva s velmi (opravdu velmi) hustou pěnou. Mně nejvíce chutná sladké a s mlékem, tedy varianta, kterou preferují sami Řekové. Samozřejmě, je-li to vaše přání, připraví vám v Řecku frappé bez cukru a bez mléka. Ale já jsem milovník "plné verze".

Na webu najdete řadu receptů, jak frappé připravit. Bohužel, budete-li se jimi řídit, výsledkem je bžunda, která pravé řecké frappé připomíná jen při hodně dobré vůli. Což ovšem nebrání přátelům autorek receptů jim dávat vysoká hodnocení a psát pochvalné komentáře. Zklamání pro každého, kdo si chtěl pochutnat.

Do Řecka jezdím hodně dlouho a "pár" frappé jsem tam již vypila. Ale hlavně jsem se pozorně dívala, jak vlastně Řekové frappé připravují. Pojďme se na vše podívat společně a odhalit "tajemství" přípravy tohoto skvělého nápoje.

Jako vždy, vše začíná u vybavení a surovin. Základem je výkonný frappé mixér, u nás nazývaný frapovač. Chcete-li si připravit frappé jako v Řecku, budou vám ruční vrtulky na baterky k ničemu. Nemají dostatečný výkon, aby ušlehaly onu poctivou hustou pěnu, na které si v Řecku tak rádi pochutnáváme. Správná pěna má být u frappé tak hustá, že drží ve sklenici ještě dlouho poté, co jste ostatní obsah vypili. Připomíná spíše sníh z bílků než pěnu z kávy. A toho s vrtulkou nedosáhnete. O úsměvných doporučeních nahradit mixér ručním šejkrem v podobě pet flašky nemluvě. Pravda, ruční šejkr sice stál u vzniku frappé, ale dnes už se v Řecku na přípravu frappé prakticky nepoužívá.

Surovinami na výrobu frappé jsou kvalitní instantní káva - v Řecku takřka vždy Nescafé, cukr, dobře vychlazená voda, led a mléko či spíše smetana. Až budete v Řecku, dobře se podívejte, jaké mléko vám do frappé dají. Věřte, že trvanlivý, odtučněný "krabicák" to není.

Dalším bodem úspěchu je použití hodně vychlazené, doslova ledové, vody. Také jsem na jednom kulinářském webu narazila na doporučení použít minerálku, aby se pěna lépe našlehala. Absurdní nesmysl! Řekové sycené nápoje nepijí a nikdy vám nepřipraví frappé z bublinkové vody, natož z minerálky.

V neposlední řadě záleží na tvaru sklenice. Správně se frappé podává ve vysoké úzké sklenici. Pravdou je, že ani v Řecku není tvar sklenice vždy dodržen. Zejména na plážích, kde vám frappé klidně přinesou v širokém plastovém kelímku s kulatým víčkem. Ale za svůj mlsný jazýček musím říct, že nejlepší frappé jsem vždy pila právě z vysoké úzké sklenice.

A jak tedy frappé správně připravit?

Do sklenice dáme 2 až 3 lžičky Nescafé a stejně lžiček cukru. Vše zalijeme malým množstvím studené vody a rozmixujeme do husté pěny. Přidáme kostky ledu a pomalu, úzkým pramínkem dolijeme studenou vodu. Nakonec, opět úzkým pramínkem, dolijeme smetanu. Frappé se pije brčkem, takže ještě přidáme brčko a máme hotovo.

Teď si nejspíš řeknete, a co je na tom? Vždyť je to tak jednoduché. Máte pravdu. Recept na frappé není nijak komplikovaný. Jen stačí dodržet popsané zásady a výsledek je dokonalý. Ačkoli, ještě jedna věc zbývá: pohodlně se usadit, zavřít oči a zvolna se napít. Rázem se ocitnete u tyrkysového moře, na bílém lehátku pod vysokým řeckým nebem. Věřte, že v onen požehnaný okamžik vám budou všechny starosti všedního dne naprosto ukradené. :-)))

Autor: Eva